Canyon House / Paul Hirzel

first_img “COPY” Architects: Paul Hirzel Area Area of this architecture project ArchDaily Canyon House / Paul Hirzel Save this picture!© Art Grice+ 29Curated by María Francisca González Share Canyon House / Paul HirzelSave this projectSaveCanyon House / Paul Hirzel Photographs:  Art Grice Manufacturers Brands with products used in this architecture project CopyHouses•Juliaetta, United States Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/894220/canyon-house-paul-hirzel Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/894220/canyon-house-paul-hirzel Clipboardcenter_img Area:  2196 ft² Year Completion year of this architecture project Year:  2003 Manufacturers: VELUX Commercial, Insulspan, Milgard, Taylor Metal Products, Trex, Carpenter, Douglas Fir/Larch, Idaho white pine, Oriented strand board, SonotubeSave this picture!© Art GriceRecommended ProductsWindowsAir-LuxSliding Window – CurvedWoodAccoyaAccoya® Cladding, Siding & FacadesWindowsSolarluxSliding Window – CeroWindowsJansenWindows – Janisol PrimoText description provided by the architects. The Canyon House. The owners (Ken Campbell, a professor of veterinary Physiology at Washington State University and his spouse Jean Campbell, an attorney) wanted a year-round retreat “to cultivate the spiritual aspects in the trinity of human, fish, and river” (their words).  A place to write, sleep, talk, eat, read, fish, cleanse, garden and wander……. away from their work in Pullman, Washington – 50 miles from the site. Also, they wanted a wilderness place for their grandchildren to visit.Site:  40 acres on the southern side of the Clearwater River canyon – 10 miles upstream from Lewiston, Idaho.Save this picture!© Art GriceSave this picture!Ground floor planSave this picture!© Art GriceIntentions:  The retreat program was divided into two buildings: “the bunkhouse” is settled into a ravine along a seasonal stream and “the studio house” is perched on a finger ridge where a slope of bunch grass and Idaho fescue meet a Ponderosa Pine forest about 300 feet above the Clearwater River.  The program was separated to encourage wanderings on the site and to create a triad of destinations…. the third destination is a perfectly shaped basalt knoll that provides a commanding observation point of the canyon. We resisted siting the house there, as it seemed appropriate to let it remain an “outside place”.  The location of the studio house was determined by where you would have the best fish sighting. To use the owner’s words, “to mark the holding spot of steelhead for 200 yards in the fishy looking run along the river’s south bank”.Save this picture!© Art GriceThe form of the studio house is a simple rectangular box inserted into a moment resisting wooden frame. The frame and box follow the ridge slope and a bridge extension provides access to path that leads to the bunkhouse. The west side of the frame is a brise-soleil that provides access for window washing and support for removable perforated sliding panels- for shading and wind protection.  On the east side, the frame supports decks and a screened porch with an outside shower. Strategically placed operable windows on all four sides of the studio house allow updraft ventilation as summer temperatures in the canyon often reach over 100 degrees. Transparency increases (amount of glass) as the building steps down the slope toward the river… in a sense, giving the illusion that it is “taking off” from the ridge. The “lines” of the studio house contrasts the 30% slope of the site that is mirrored by the strong roof incline with the orthogonal frame of strong verticals and horizontals (a distant derivative of some of the mining structures in the canyon).Save this picture!SectionsWhere the studio house is about exposure/transparency (windstorms often blast the canyon with 70mph gusts), the bunkhouse is a place to seek refuge.  Tucked into the folds of a ravine about 300 yards away from the studio house, its east and west facades have small windows that frame views of microenvironments – a rock fall, a Hawthorne thicket, etc….. The south wall is entirely glazed and opens to a walled terrace built into the hillside with a stair that leads you up the ravine and out of the canyon. The north wall has an inclined “earth- sky window” for watching the soaring bird life and river below.Save this picture!© Art GriceProject gallerySee allShow lessThe Line Lofts / SPF: architectsSelected ProjectsFrancis Kéré to Design New Pine Log Pavilion for Tippet Rise Art CenterArchitecture News Share CopyAbout this officePaul HirzelOfficeFollowProductsWoodGlassSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesJuliaettaUnited StatesPublished on May 17, 2018Cite: “Canyon House / Paul Hirzel” 17 May 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodWood Siding in KSR Villa BodrumRailing / BalustradesMitrexIntegrated Photovoltaic Railing – BIPV RailingMetal PanelsAurubisCopper Surface: Nordic DécorWindowsAir-LuxSliding Window – CorneringWoodBruagRoom Acoustics – Interior Cladding PanelsSinksBradley Corporation USASinks – Frequency® FL-SeriesMetal PanelsTrimoInternal Walls – Trimoterm, Qbiss OneGlassSolarluxWintergarden – SDL Akzent plusSystems / Prefabricated PanelsInvestwoodCement Bonded Particle Board – VirocPaintKEIMMineral Paint in Hunters Point LibraryCabinetsburgbadMid-Height Cabinet – EssentoSignage / Display SystemsGlasbau HahnMuseum Display CasesMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?峡谷别墅 / Paul Hirzel是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Photographs United States “COPY” Houseslast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *