Nolintha Residence / in situ studio

first_imgArchitects: in situ studio Area Area of this architecture project Save this picture!© Keith Isaacs+ 14Curated by Fernanda Castro Share Photographs City:RaleighCountry:United StatesMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Keith IsaacsRecommended ProductsLightsVibiaCeiling Lights – BIGDoorsVitrocsaGlass Technology in Hotel BeaulacDoorsVEKADoors – VEKAMOTION 82DoorsAir-LuxPivoting DoorText description provided by the architects. The Nolintha Residence is a renovation and small addition to an historic, 1920s four-square house in downtown Raleigh. Our clients, who are brother and sister, are successful restaurateurs. They wanted a house with separate bedroom spaces, shared living spaces, and that could accommodate large events. The Raleigh Historic District Commission (RHDC) required that the exterior front of the house remain largely unchanged and that the rear addition be simple enough to not distract from the historic structure. The interior, however, was completely reformed and is now washed with light, a stark contrast to the heavy historic façade.Save this picture!© Keith IsaacsThis house is our clients’ first home, and the program they presented was unusual – the renovation of a decaying, historic four-square to accommodate food-related events and provide three separate living suites. RHDC controlled the refurbishment of the existing front and side façades. The rear of the house, where a small addition was made to the upper floor and a poorly-built, non-historic addition was remade, is very simple, contrasting the historic portions of the house. Inside, the only elements remaining downstairs are the central and west wall fireplace masses, which would have been too destructive to the integrity of the structure to dismantle. The west wall fireplace is an artifact exposed between dining and living spaces, and the few storage and support elements downstairs wrap around and hide the central fireplace mass. A new stair slides up the east wall, passing in front of old windows to a hall between three bedroom suites – one guest and one for each sibling. These spaces are completely separate from one another, filled with light, and oriented towards beautiful views of the surrounding context and downtown Raleigh.Save this picture!© Keith IsaacsSave this picture!SectionSave this picture!© Keith IsaacsThe existing house was in shambles. The brick mortar had turned to powder in many locations and most exterior trim was rotten.  Water, freely admitted into the brick veneer cavity through open mortar joints, was rotting the walls. The foundation and full basement were miraculously intact and dry, but the edge band and adjacent floor joists had been destroyed by water and insects. The house had been rented as three separate tenant spaces for years, with shared bathrooms and an overworked kitchen. The subdivision of space to make this possible was haphazard to say the least, and several suspect changes to load bearing conditions had caused roof, ceiling, and floor spans to rely on one another in eccentric ways. Plumbing, mechanical, and electrical systems needed to be replaced. The renovation of the house involved dismantling much of the interior framing, installing new structural members from the roof down to existing foundations and in areas of over-spanning, and repair of the brick veneer and rotten exterior trim. New systems were located in the basement, which was cleaned out and reserved for storage.  The finished house, once on the verge of being unrecoverable, now has another fifty years of service ahead.Save this picture!Plan beforeSave this picture!Plan afterProject gallerySee allShow lessMicrosoft Envisioning Center / Studio O+ASelected ProjectsFoster + Partners’ MOL Tower Will Rise Despite Budapest’s New Skyscraper BanArchitecture News Share Nolintha Residence / in situ studio Nolintha Residence / in situ studioSave this projectSaveNolintha Residence / in situ studio CopyAbout this officein situ studioOfficeFollowProductsWoodBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentRenovationRaleighUnited StatesPublished on August 20, 2018Cite: “Nolintha Residence / in situ studio” 20 Aug 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldIntegrating Operable Walls in a SpaceGlass3MSun Control Window Film in MarkthalSinkshansgroheBasin FaucetsPaintSTAC BONDComposite Panel Finishes – MetallicsConcreteKrytonConcrete Hardening – Hard-CemSkylightsLAMILUXGlass Skylight FE PassivhausLightsLouis PoulsenOutdoor Lighting – Flindt GardenWindowsVEKAWindows – SOFTLINE 70 ADUrban ShadingPunto DesignPavilion – CUBEDoorsLinvisibileLinvisibile FILO 10 Hinged Door | AlbaWoodHESS TIMBERTimber – GLT BlockGreen FacadesSempergreenLiving Wall – SemperGreenwallMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream ArchDaily “COPY” Builder: United States 2017 Projects Houses Year:  Area:  2447 ft² Year Completion year of this architecture project Manufacturers: VELUX Commercial, Cosmos, Dopko Cabinetry, Jeld-Wen, White Oak Structural Engineer: ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/899093/nolintha-residence-in-situ-studio Clipboard Photographs:  Keith Isaacs Manufacturers Brands with products used in this architecture project Lead Architects: CopyHouses, Renovation•Raleigh, United States in situ studio “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/899093/nolintha-residence-in-situ-studio Clipboard Southeastern Properties and Development Company Lysaght & Associateslast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *